Massage bij kanker

IMG 0413

 

Medio 2015 masseerde ik een buurvrouw. Ze leed aan kanker en was terminaal. Ze had last van de rug en was erg ziek. Ze had veel spanningen door haar ziekte en kwam bij mij voor een ontspannende massage. Even op een andere manier aandacht voor haar lichaam. Een nek/rugmassage vond ze heerlijk en ze genoot van de rustgevende werking. Ik was blij dat ik iets voor haar kon betekenen en ik was gevleid dat ze de massage zo fijn vond. Ik heb haar geattendeerd op collega’s die hier in gespecialiseerd waren. Ik was dat niet. Ik heb naar eer en geweten mijn best gedaan. Achteraf denk ik dat ik te hard gemasseerd heb. Deze situatie heeft me aan het denken gezet. Door haar heb ik ontdekt dat je heel veel kunt betekenen voor iemand met kanker, maar ook dat je goed moet opletten wat je wel en vooral wat je niet doet. Dit heeft me gestimuleerd om de opleiding ‘Massage bij kanker’ te gaan volgen. 

Je zult iemand niet van kanker kunnen genezen door middel van massage, maar er zijn zoveel positieve dingen die je wel kunt bereiken. Iemand die de diagnose kanker krijgt of midden in een behandeling zit, is vaak erg onzeker, heeft angst en stress. Een lange periode van stress onderdrukt het immuunsysteem. En dit systeem is nou juist zo belangrijk om herstel te bevorderen. Door een massage kan stress verminderen. Je kunt  mensen ontspanning bieden waardoor ze beter slapen. Je herstelt het contact met hun lichaam, ze ervaren dat hun lichaam ook nog prettig kan aanvoelen na alle medische aanrakingen. Met een massage worden ze weer als mens benaderd en niet als zieke. Nog een ander belangrijk aspect van massage, is dat cliënten hun verhaal kwijt kunnen als ze dat willen. Zorg, aandacht, warmte en contact helpt de cliënt met kanker om in verbinding te blijven met haar/zijn omgeving.

Voldoende redenen om kankerpatiënten een heerlijke massage te geven. Zie voor meer informatie Wat is massage bij kanker?.

TIP:Behandelingen worden wellicht vergoed als een natuurgeneeskundige behandeling door uw zorgverzekeraar. Zie Vergoedingen

TIP2: Er zijn in Nederland meerdere ziekenhuizen die massages aanbieden aan hun kankerpatiënten. Vele ziekenhuizen organiseren verwendagen waar ervaren masseurs mensen met kanker masseren.


Copyright © 2013. All Rights Reserved.